bul
новини

Как да култивираме интереса на децата към рисуването?

August 21st at 3:54pm

Ако дете боядисва косата си в зелено, докато рисува, коригирате ли го или го насърчавате? В този момент вашите думи и действия ще повлияят пряко на интереса на вашето дете към рисуването. Всъщност много родители имат някои погрешни схващания в отглеждането и възпитанието на детската живопис. Ако повечето родители или възрастни често преценяват детските картини въз основа на тяхната прилика, без да вземат предвид уникалната им креативност, това може сериозно да намали интереса им към рисуването.

Повечето деца имат потенциал за рисуване, което не е уникално за малко деца. Следователно децата не трябва да бъдат обучавани как да рисуват, а по-скоро напътствани да се научат да рисуват сами. Китайският експерт по художествено образование на деца Ян Джингжи веднъж каза, че детското художествено образование е част от качественото образование, но не и елитното художествено образование. Родителите трябва да се съсредоточат повече върху интересите на децата си и да разгърнат природата и креативността им по спокоен и приятен начин. Някои родители често имат погрешна представа по този въпрос, като смятат, че колкото по-сходни са рисунките на техните деца, толкова наистина „добри“ са те. В процеса на рисуване обръщаме внимание на квадрата и преследваме гладкост и деликатност на цвета, но малко знаем, че всички тези практики са грешни.

Експертите предполагат, че основната цел на детското рисуване не е да се култивират млади художници, а да се култивира интелигентността и разбирането на хората чрез обучение на умения за рисуване. Родителите трябва напълно да уважават инициативата и ентусиазма на децата си за независимо мислене и творчество, да приемат творбите на децата си с доброта и да хвалят и насърчават напредъка и блестящите точки на децата си.

Когато детето драска наоколо с химикал, по-добре е да му дадете боя, химикал и хартия и да го оставите да се наслаждава на прилагането им. Мотивацията за учене на децата често идва от подражание. Родителите и учителите често използват химикалки и хартия, за да ги напътстват в рисуването и дават утвърждение и насърчение на техните „творби“. Усещането за постижение на децата ще насърчи интереса им към рисуването.