bul
новини

Въведение в знанията за акварелна хартия

August 21st at 3:51pm

Има два вида акварелна хартия - хартията с груба текстура е по-подходяща за сухо боядисване, а хартията с фина текстура е по-подходяща за мокро боядисване. Водопоглъщането на хартията за рисуване трябва да е подходящо: прекомерното водопоглъщане може да причини тъмни цветове и неравности по повърхността на хартията; Ниска водопоглъщаемост, нестабилна адхезия на цвета и трудности при покриване на цветовете.

Обикновено хартията се монтира върху платно преди рисуване, което помага да се запази гладкостта на изображението. Изборът на хартия зависи от личните предпочитания, стила на рисуване и обекта на рисуване.

Тип хартия:

Хартия за горещо пресоване: Повърхността е твърда и гладка, подходяща за скициране, моливи, химикалки и оцветяване.

Студено пресована хартия: Полугрубата хартия, подходяща за гладки и деликатни стилове, е най-универсалната и идеална хартия за начинаещи.

Хартия с грубо лице: Повърхността е грапава, цветът потъва във вдлъбнатите области и може да образува различни промени в цвета с изпъкналите части. Подходящ за опитни бояджии.

Ръчно изработена хартия: Най-добрата акварелна хартия е направена на ръка и съдържа ленени влакна. Хартията е скъпа и може да се разпознае по водния знак на ръба на хартията.

Хартията има и двете страни, така че е важно да ги разграничавате, когато я използвате. Само текстурата на лицевата страна на хартията е строго контролирана и подходяща за боядисване.

Методът за монтиране на хартия

Напръскайте с вода двете страни на хартията, за да я намокрите равномерно. След като хартията е абсорбирала напълно влагата, поставете я с лицето нагоре върху чертожната дъска, оставяйки място за хартиени ленти от четирите страни. След това използвайте хартиена лента от телешка кожа, покрита с паста или лепило, за да залепите плътно четирите страни на хартията. След изсъхване повърхността на хартията ще стане много гладка и няма да стане неравна при оцветяване.

Поставете го два часа преди боядисване.

Причини за бръчки и напукани ръбове върху акварелна хартия:

1. Неравномерно пръскане на вода върху повърхността на хартията.

2. Ако хартията е залепена и от четирите страни, преди да абсорбира влагата, или ако влагата, напръскана върху повърхността на хартията, вече е наполовина изсъхнала преди залепването и от четирите страни, повърхността на хартията може да не е равна.

3. Хартиените ленти, залепени от четирите страни, не са достатъчно здрави и когато хартията за рисуване изсъхне, опънатата хартия раздалечава четирите страни на хартиените ленти.

4. Хартиените ленти от четирите страни не са плътно залепени с празнини, което води до навлизане на въздух между хартията и чертожната дъска от определена точка и води до неравномерно напрежение около хартията.

5. Неравномерно изсъхване на чертожната хартия.