hu
hír

Bevezetés az akvarell papírismeretbe

August 21st at 3:51pm

Kétféle akvarell papír létezik - a durva textúrájú papír alkalmasabb száraz festésre, a finom textúrájú papír pedignedves festésre. A rajzpapír vízfelvétele megfelelő legyen: a túlzott vízfelvétel sötét színeket és egyenetlenségeket okozhat a papír felületén; Alacsony vízfelvétel, instabil színtapadás és a színek fedéséneknehézsége.

Általában a papírt festés előtt vászonra rögzítik, ami segít megőrizni a kép simaságát. A papír kiválasztása a személyes preferenciáktól, a festési stílustól és a festendő tárgytól függ.

Papír típusa:

Melegen sajtolt papír: A felület kemény és sima, alkalmas vázlatkészítésre, ceruzára, tollra és színezésre.

Hidegen sajtolt papír: A félig durva papír, amely alkalmas sima és finom stílusokhoz, a legsokoldalúbb és ideális papír kezdőknek.

Durva felületű papír: Felülete érdes, a szín a homorú területekre süllyed, és a kiálló részekkel különböző színváltozásokat tud kialakítani. Alkalmas tapasztalt festők számára.

Kézzel készített papír: A legjobb akvarell papír kézzel készül, és vászonszálakat tartalmaz. A papír drága, és a papír szélén lévő vízjelről azonosítható.

A papírnak mindkét oldala van, ezért használat közben fontos különbséget tenni közöttük. Csak a papír elülső oldalának textúrája van szigorúan ellenőrzött és alkalmas a festési igényekre.

A papír rögzítésének módja

Permetezzen vizet a papír mindkét oldalára, hogy egyenletesennedvesítse azt. Miután a papír teljesen magába szívta anedvességet, helyezze azt a képpel felfelé a rajzlapra, hagyjon helyet a papírcsíkoknak mind anégy oldalán. Ezután használjon pasztával vagy ragasztóval bevont marhabőr papírcsíkot, hogy szorosan ragassza a papírnégy oldalát. Száradás után a papír felületenagyon sima lesz, festéskornem lesz egyenetlen.

Két órával festés előtt állítsa be.

Az akvarell papír ráncainak és repedezett éleinek okai:

1. Egyenetlen vízpermetezés a papír felületén.

2. Ha a papírt mind anégy oldaláról beragasztják, mielőtt felszívná anedvességet, vagy ha a papírfelületre permetezettnedvesség már félig megszáradt, mielőtt mind anégy oldalát beragasztotta volna, előfordulhat, hogy a papír felületenem sík.

3. Anégy oldalra ragasztott papírcsíkoknem elég tömörek, és amikor a rajzpapír megszárad, a megfeszült papír széthúzza a papírcsíkoknégy oldalát.

4. A papírcsíkok mind anégy oldalánnincsenek szorosan ragasztva hézagokkal, így egy bizonyos pontról levegő jut be a papír és a rajzlap közé, ami egyenetlen feszültséget eredményez a papír körül.

5. A rajzpapír egyenetlen száradása.