el
νέα

Εισαγωγή στη γνώση χαρτιού ακουαρέλας

August 21st at 3:51pm

Υπάρχουν δύο τύποι χαρτιού ακουαρέλας - Το χονδροειδές χαρτί είναι πιο κατάλληλο για ξηρή βαφή και το χαρτί με λεπτή υφή είναι πιο κατάλληλο για υγρή βαφή. Η απορρόφηση νερού του χαρτιού σχεδίασης πρέπει να είναι κατάλληλη: η υπερβολική απορρόφηση νερού μπορεί να προκαλέσει σκούρα χρώματα και ανομοιομορφία στην επιφάνεια του χαρτιού. Χαμηλή απορρόφηση νερού, ασταθής πρόσφυση χρώματος και δυσκολία κάλυψης χρωμάτων.

Συνήθως, το χαρτί τοποθετείται σε καμβά πριν από τη ζωγραφική, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ομαλότητας της εικόνας. Η επιλογή του χαρτιού εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις, το στυλ ζωγραφικής και το θέμα που θα ζωγραφιστεί.

Τύπος χαρτιού:

Χαρτί ζεστού τύπου: Η επιφάνεια είναι σκληρή και λεία, κατάλληλη για σκίτσο, μολύβια, στυλό και χρωματισμό.

Χαρτί ψυχρής έκθλιψης: Το ημι χοντρό χαρτί, κατάλληλο για λεία και ευαίσθητα στυλ, είναι το πιο ευέλικτο και ιδανικό χαρτί για αρχάριους.

Χονδρόχαρτο: Η επιφάνεια είναι τραχιά, το χρώμα βυθίζεται στις κοίλες περιοχές και μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικές χρωματικές αλλαγές με τα προεξέχοντα μέρη. Κατάλληλο για έμπειρους ζωγράφους.

Χειροποίητο χαρτί: Το καλύτερο χαρτί ακουαρέλας γίνεται στο χέρι και περιέχει ίνες λινού. Το χαρτί είναι ακριβό και μπορεί να αναγνωριστεί από το υδατογράφημα στην άκρη του χαρτιού.

Το χαρτί έχει και τις δύο πλευρές, επομένως είναι σημαντικό να τις διακρίνετε όταν το χρησιμοποιείτε. Μόνο η υφή της μπροστινής πλευράς του χαρτιού είναι αυστηρά ελεγχόμενη και κατάλληλη για τις ανάγκες βαφής.

Η μέθοδος τοποθέτησης χαρτιού

Ψεκάστε νερό και στις δύο πλευρές του χαρτιού για να βραχεί ομοιόμορφα. Αφού το χαρτί έχει απορροφήσει πλήρως την υγρασία, τοποθετήστε το με την όψη προς τα πάνω στον πίνακα σχεδίασης, αφήνοντας χώρο για λωρίδες χαρτιού και στις τέσσερις πλευρές. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια λωρίδα χαρτιού από δέρμα αγελάδας επικαλυμμένη με πάστα ή κόλλα για να κολλήσετε σφιχτά τις τέσσερις πλευρές του χαρτιού. Μετά το στέγνωμα, η επιφάνεια του χαρτιού θα γίνει πολύ λεία και δεν θα γίνει ανομοιόμορφη κατά το χρωματισμό.

Τοποθετήστε το δύο ώρες πριν το βάψετε.

Λόγοι για ρυτίδες και ραγισμένες άκρες σε χαρτί ακουαρέλας:

1. Ανομοιόμορφος ψεκασμός νερού στην επιφάνεια του χαρτιού.

2. Εάν το χαρτί έχει επικολληθεί και στις τέσσερις πλευρές προτού απορροφήσει υγρασία ή εάν η υγρασία που ψεκάζεται στην επιφάνεια του χαρτιού είναι ήδη μισοστεγνή πριν την επικόλληση και στις τέσσερις πλευρές, η επιφάνεια του χαρτιού μπορεί να μην είναι επίπεδη.

3. Οι λωρίδες χαρτιού που έχουν επικολληθεί στις τέσσερις πλευρές δεν είναι αρκετά συμπαγείς και όταν το χαρτί σχεδίασης στεγνώσει, το τεντωμένο χαρτί απομακρύνει τις τέσσερις πλευρές των λωρίδων χαρτιού.

4. Οι λωρίδες χαρτιού και στις τέσσερις πλευρές δεν έχουν κολλήσει σφιχτά με κενά, με αποτέλεσμα να εισχωρεί αέρας μεταξύ του χαρτιού και του πίνακα σχεδίασης από ένα συγκεκριμένο σημείο και να δημιουργείται ανομοιόμορφη τάση γύρω από το χαρτί.

5. Ανομοιόμορφο στέγνωμα του χαρτιού σχεδίασης.